GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO – Evo zašto garderoba ne smije se suši na radijatoru

Hladno vrijeme i niske tepmerature primoravaju da prozori i vrata budu zatvoreni, a temperatura topla i ugodna. Nažalost i sušenje garderobe se mora odvijati u ovim uvjetima, međutim istraživači upozoravaju zašto to moramo izbjegavati.

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj ustanovili su da mnogi domovi imaju previše vlage, a upravo je sušenje rublja i garderobe u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je vlagu, grinje i povećanu koncentraciju plijesni. Naravno da će ovakav zrak uzrokovati pojavu astme i sličnih alergija, naročito kod djece.

Ukupno 87 posto domova Glazgoava, u kojem je studija provedena, suši garderobu u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povećava količinu vlage, a kasnije i do problema sa dišnim putevima.

Ljudi gledaju kako iskoristiti što je više moguće radijatore i ostala grijaća tijela tijekom zime, a ne razmišljaju da je neophodno i provjetravanje u tim hladnim danima – objasnio je Colin Porteous, voditelj studije.

Njegov tim je rješenje pronašao u uvođenju zajedničke prostorije za sušenje u zgradama kako bi se ovaj problem ublažio.

Istraživači su upozorili i da ukoliko često udišete nekvalitetan zrak i plijesan može dovesti do upale i alergijskih reakcija, pogotovo astme. Simptomi infekcije dišnih organa plijesan i zagađenim zrakom uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Izvor: izvorzdravlja.info

Podijeli Prijateljima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *